2108020302 Βορείου Ηπείρου 25 & Πεντέλης, Μαρούσι
hero image

 

Στασινοπούλου Παναγιώτα
Ειδική Παθολόγος Μαρούσι


 

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Βοτανοθεραπεία

 

Η παρατήρηση της φύσης και οι φιλοσοφικές βάσεις των αρχαίων Ελλήνων, Κινέζων, Ινδών, Θιβετανών, Ινδιάνων, είχαν εμπνεύσει τους λαούς τους στη χρήση βοτάνων ως κύριο μέσο θεραπείας για πάρα πολλούς αιώνες. Μεταξύ αυτών των λαών μάλιστα διακρίνεται η κοινή θεώρηση της ύπαρξης μίας ενεργειακής φύσης των φυτών ή ζώων ή ορυκτών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για κάθε ασθενή, σύμφωνα με συγκεκριμένους θεραπευτικούς κανόνες.

Στη σύγχρονη εποχή η Κινέζικη βοτανοθεραπεία συνιστά ένα μεγάλο πεδίο γνώσης, θεραπείας και αποτελεί πηγή μελέτης από τις μοντέρνες βιοχημικές επιστήμες, οι οποίες διεξάγουν έρευνες προκειμένου να ανακαλύψουν νέες χημικές ουσίες από συστατικά φυτών που χρησιμοποιούνται σε πανάρχαιες θεραπευτικές συνταγές.

Οι συνταγές στην Κινέζικη Βοτανοθεραπεία περιέχουν συνήθως φυτικά συστατικά. Αποτελούν συνδυασμούς τμημάτων φυτών και πολύ σπάνια ζωικών προϊόντων και υπηρετούν την φιλοσοφία της Κινεζικής Ιατρικής, στοχεύοντας στη θεραπεία της ασθένειας που εμφανίζεται σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Η κινεζική βοτανοθεραπεία αποτελεί την πιο αρχαία εξατομικευμένη ιατρική, η οποία στα χέρια των κατάλληλων θεραπευτών προσδίδει καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα βότανα μπορούν να συνδυαστούν με κλασσικά φάρμακα από έναν εκπαιδευμένο ιατρό που θα γνωρίζει τις πιθανές αλληλεπιδράσεις αυτών.
 

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία κάθε συνταγή χορηγείται στον ασθενή είτε ως αφέψημα από ολόκληρα βότανα, είτε ως σκόνη, χάπια ή βάμματα.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Διατροφή

Το να ακολουθεί κανείς τις αρχές της Κινεζικής Ιατρικής στη διατροφή δε σημαίνει ότι πρέπει να μαγειρεύει με κινέζικα υλικά ή να ετοιμάζει κινέζικες συνταγές. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική θεωρεί ότι οι τροφές δεν παρέχουν απλά θρέψη αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία των ασθενειών, κάτι που πίστευε με παρόμοιο τρόπο και ο Ιπποκράτης. Οι τροφές έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες & μεταφέρουν στον άνθρωπο μια ενέργεια ανάλογα με την φύση, την προέλευσή τους (φυτικό ή ζωικό βασίλειο, γη, αέρας ή νερό-θάλασσα) αλλά και την εποχή του χρόνου κατά την οποία παράγονται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Κάθε τροφή λοιπόν κατατάσσεται ανάλογα με τη θερμική φύση της (κρύα, δροσερή, ουδέτερη, ζεστή, καυτή), την γεύση της (γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή, πικάντικη), καθώς και την επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα (δηλαδή το πώς κινεί την ενέργεια-ανοδικά, καθοδικά, προς τα έξω, προς τα μέσα). Οι παραπάνω ιδιότητες φαίνεται ότι επηρεάζουν την ισορροπία μεταξύ yin/yang, την ομαλή ροή της ενέργειας (Qi) και συνολικά την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού.

Εκτός από το βελονισμό και την βοτανοθεραπεία λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της διατροφής, είτε μόνιμα, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο/η ασθενής με τα συμπτώματα της ασθένειάς του/της ή να ενισχύσει την υγεία του/της. Αυτό γίνεται κατόπιν λήψης ιστορικού και προσδιορισμού της φύσης της παροδικής ενεργειακής ανισορροπίας που υφίσταται στο σώμα, οπότε στη συνέχεια προτείνονται οι ωφέλιμες τροφές ή εκείνες που πρέπει να περιορίζονται γιατί είναι βλαπτικές στην παρούσα φάση. Επιπλέον προτείνονται τρόποι επιλογής, μαγειρέματος και καθημερινής κατανάλωσης τροφών έτσι ώστε να διατηρείται η υγεία του ατόμου σε καλό επίπεδο. Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από τις αρχές της σύγχρονης διατροφής καθώς και της ιατρικής θεραπευτικής, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει το άτομο στη διατροφή του.
 

Οι ασθένειες ή καταστάσεις που ωφελούνται από την εξατομικευμένη διατροφική συμβουλευτική με βάση την κινεζική Ιατρική περιλαμβάνουν:

 νοσήματα του μεταβολισμού (σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία)
 γυναικολογικές καταστάσεις (δυσμηνόρροια, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές γονιμότητας)
 αναπνευστικά νοσήματα
 αλλεργίες
 δερματικά
 ουρολογικά
 γαστρεντερικά προβλήματα.

 

Επιπλέον, δίδονται γενικές οδηγίες για την υποστήριξη της υγείας μέσω της διατροφής σε ιδιαίτερες φάσεις της ζωής του ατόμου όπως:
 εμμηνόπαυση
 αναπαραγωγική ηλικία
 τρίτη ηλικία
σε περιόδους ανάγκης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η επιλογή της τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και ευεξία του οργανισμού.